duminică, 9 mai 2010

EPISODUL 14. WEEKEND 3

LA RUNCU 3

Şi acest sfârşit de săptămână a venit cu noutăţi în grădina noastră de la Runcu: au înflorit stânjeneii şi arbustul vălul miresei, a crescut iarba şi a trebuit tunsă; n-a plouat toată săptămâna şi a trebuit să ne stropim culturile. Am avut bucuria vizitei unei prietene din Ţara Sfântă.Musafirul nostru din Israel, M.W.


Pentru că în una din poze apare şi ceva care seamănă cu o sculptură, vreau să vă spun că am traversat o perioadă scurtă (1998-1999), în care am fost subjugat de demonul acestei arte. Sculptura din poză este o copie după un totem canadian, executată în lemn de tei, un lemn esenţă moale, care se sculptează uşor. Acum, este mai scurt cu un sfert de metru decât la început: a putrezit şi a trebuit să-l scurtez. În următoarea poză îl puteţi vedea aşa cum arăta la început.

Am mai sculptat, în lemn de prun, o copie după Cuminţenia Pământului a lui Brâncuşi. Prunul este o esenţă tare. Cu siguranţă, nimeni nu o a confunda cu originalul.


Am executat şi câteva sculpturi mici, în lemn de ulm şi nuc, care-mi împodobesc biroul de acasă. Redau două din ele. 


Pentru că a fost vorba de sculptură, reproduc aici o poezie pe care mi-a inspirat-o un bust al lui Carol Davila, executat de Constantin Brâncuşi şi amplasat în curtea Spitalului Militar din Bucureşti.PROFANARE


Pe bustul patinat
Al lui Carol Davila,
A aterizat planat
Un guguştiuc sadea.

Îşi face toaleta,
Pozează festiv,
Pictează apoi cascheta
C-un găinaţ lichid.

Nu-i pasă de faima
Celui de sub picioare!
Nu respectă nici haina
Cu însemne militare!

Şi nu-i pasă, acuşi,
Că bustul ornat
De însuşi Brâncuşi
A fost sculptat!

Eu privesc uimit
Şi tare mi se pare,
Că acceptăm tacit
Un act de profanare.


Bucureşti 27.04.1986

ANUNŢ PENTRU CITITORII MEI
Urmează o pauză de o săptămână.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu