joi, 5 august 2010

LA NĂIENI

Năienii este un sat, reşedinţă de comună, din judeţul Buzău. Şi el şi satele care compun comuna, sunt aşezate pe dealurile despădurite ale Buzăului, într-o zonă viticolă, marcată de istoria noastră străveche. Aici şi-au cumpărat o casă de vacanţă verii mei Alexandru şi Florina Blaga, al căror oaspete am fost timp de două zile.
Casa lor de vacanţă a fost proprietatea lui nea Nicu Sudorul, un muncitor de la oraş, pripăşit aici cu mulţi ani în urmă, căsătorit, fără copii. A murit, iar casa au moştenit-o rudele lui, care s-au grăbit să o vândă. Rar mi-a fost dat să văd o gospodărie mai bine gândită, mai funcţională, mai ingenioasă! Te convingi, foarte repede, că nea Nicu a fost un om priceput şi harnic. Atât locul pe care sunt aşezate casa şi dependinţele ei, cât şi cel pe care sunt aşezate grădina şi, obligatoriu, via, au fost răpite unui deal pietros şi cu pante abrupte. Nu ne-a fost greu să ne imaginăm efortul mare care a fost necesar ca să facă toate astea, fapt ce a contribuit la creştere admiraţiei noastre pentru cel ce a fost nea Nicu Sudorul, un om, ni se spune, apreciat de tot satul pentru priceperea lui la toate şi pentru omenia lui.
Nu departe de Năieni se află satul Pietroasele, unde s-a descoperit celebrul tezaur, Cloşca cu Puii de Aur. Pe raza comunei Năieni s-a descoperit o statuetă de bronz înfăţişând o femeie călare pe un leu, care se presupune că o înfăţişează pe Zeiţa Mamă, din mitologia dacă.
Împreună cu gazdele noastre am vizitat trei obiective turistice din zonă, aflate la câteva ore de sat, mergând pe jos. Ne-a încântat frumuseţea peisajului, deşi l-am străbătut într-o zi caniculară.
Biserica dintr-o Piatră, este o construcţie recentă, ctitoria unui localnic, nefinalizată, încă.



Cimitirul Tracic, este aşezat imediat lângă biserică. Are o vârstă de 2800 de ani. În nişte gropi săpate în stâncă, s-au descoperit oseminte omeneşti şi obiecte de ritual, aflate, actualmente, la Muzeul de Istorie Buzău şi la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti.

Tabăra de sculptură. Lucrările aici au început în anul 1986. Toate sculpturile sunt realizate de elevi  în calcar cochilifer de Năieni sau gresie galbenă de Năieni. Carierele se află la circa 100 de metri de tabără. Este interesant de menţionat că dealurile de aici s-au aflat, în urmă cu câteva milioane de ani, pe fundul Mării Sarmatice. Cochiliile unor melcişori sunt vizibile în pietrele în care s-au executat sculpturile.




Grupul expediţionar, fără fotograf
Fotograful 

7 comentarii:

AdinaA spunea...

Locurile pe care le-ati descris imi sunt foarte dragi. Nu departe de ele imi petreceam vacantele din copilarie si imi aduc aminte cu emotie de dealurile pe care la fiecare scormonire in pamant gaseai cioburi de vase de pe timpul dacilor (am si lucrat in clasa a VII-a pe un santier arheologic).De tabara de sculptura de la Naieni nu stiam, noi mergeam la tabara de la Magura umde era si manastirea Ciolanu. Mi-a facut mare bucurie sa-mi amintesc.

Artemiu Vanca spunea...

Adina,
Mă bucur să te văd revenită pe blogul meu. Cu altă ocazie, demult, am văzut şi eu tabăra de la Măgura. Ineditul taberei de la Năieni, cred că ai reţinut, constă în faptul că toate sculpturile sunt realizate de copii.

Anonim spunea...

sunt incantat pentru ca va placut la naeni este o zona turistica extraordinara pe care multi iubitori de turism nu o cunosc de aceea ma lupt sa promovez aceste valori.Primar NAENI-Apostol Marian.www.primarianaeni.ro

Artemiu Vanca spunea...

Domnule primar,
Voi fi incantat sa va cunosc cu ocazia viitoarei mele vizite la Naieni.
Numai bine!
A. Vanca

Anonim spunea...

dealurile naienilor sunt ff dragi mie,sunt dealurile copilariei mele.De zeci de ori le-am urcat, si acum fac acelasi lucru.Eu ma trag din aceste locuri si sunt mandra de ele,pt ca au o mare insemnatate.Sus pe coama dealurilor,ai impresia ca esti mai aproape de Dumnezeu.Cu nerabdare astept primavara ca sa le urc din nou,la bisericuta ,la tabara de sculptura,la fantana Proscii ...locuri minunate si binecuvantate..

Artemiu Vanca spunea...

Ma bucur ca am reusit sa va amintesc de locuri dragi.

Unknown spunea...

sunt intr adevar f frumoase .sunt dealurile copilariei mele .de aici ma trag .felicitari celui care incearca sa promoveze tot ce e mai frumos la naieni .felicitari domnule primar .

Trimiteți un comentariu