miercuri, 15 septembrie 2010

ÎN NORDUL OLTENIEI 4

4. Polovragi
Polovragi este o localitate situată sum munte, la 50 de kilometri de Târgu Jiu, pe drumul spre Râmnicu Vâlcea. Este vestită datorită Mănăstirii Polovragi, Cheilor Olteţului, Peşterii Polovragi şi, nu în ultimul rând, datorită bâlciului care are loc aici în fiecare an de Sfântul Ilie (20 iulie), unul din cele mai mari din ţară.

4.1 Mănăstirea Pololovragi.
Actualmente, este o mănăstire de maici. Este ctitorită în anul 1505 de către Radu Comisu şi Pătru Spătaru. Biserica mănăstirii este construită de Danciu Pârâianu la 1643 şi închinată Sfântului Mormânt. În anul 1693, Constantin Brâncoveanu răscumpără mănăstirea şi o transformă întrun metoc al Mănăstirii Horezu. În timpul ocupaţiei austriece (1718-1739), mănăstirea, graţie zidurilor de apărare care o înconjurau, a fost transformată în cazarmă, aici fiind încartiruită o unitate militară.
Intrarea în mănăstire

Biserica mănăstirii,  în curs de restaurare exterioară şi interioară

Chilii

Bolniţa
4.2 Cheile Olteţului
Intrarea în chei se află la aproximativ 800 de metri de mănăstire. În acest loc, Olteţul separă Munţii Parâng de Munţii Căpăţânei. Cheile au o lungime de doi kilometri, iar drumul prin chei este săpat, pe alocuri, în munte. Olteţul curge la 25 de metri sub nivelul drumului. El se aude, dar nu se vede decât din când în când.. Canionul săpat de Olteţ în munte este extrem de îngust (îngustimea minimă este de 70 centimetri). La intrarea în chei şi pe muntele din stânga cheilor (în sensul de curgere al râului), s-au descoperit urmele unor aşezări dacice.
Intrarea în chei

Olteţul

4.3 Peştera Polovragi
Este situată în chei, nu departe de intrare. A fost explorată pe o adâncime de 10 kilometri şi este vizitabilă pe o adâncime de 800 de metri. Adăposteşte şi o colonie de lilieci. Se zice că în ea s-a refugiat Zamolxe. Ceea ce este sigur este faptul că ea a adăpostit călugări şi oameni ai locului, în vremuri de bejenie. Peştera este electrificată şi vizitatori beneficiază de serviciile unui ghid.

Intraea în peşteră

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu