marți, 28 iunie 2011

SĂLĂJENI LA EI ACASĂ

       Sub genericul „Sălăjeni la ei acasă”, se desfăşoară, de câţiva ani, în Zalău, o festivitate de sărbătorire a unor personalităţi sălăjene care au împlinit, în anul sărbătoririi, un număr rotund de ani. În anul acesta, evenimentul a avut loc pe 23 iunie, în organizarea Bibliotecii Judeţene „Ioniţă Scipione Bădescu”. La sărbătorire au participat conducătorii judeţului şi ai instituţiilor culturale din judeţ. Sărbătorirea a marcat două momente importante:

1. Lansarea dicţionarului bibliografic „ Sălaj – oameni şi opere”, apărut în anul acesta, la Editura Dacia XXI, Cluj-Napoca. Coordonator: Florica Pop; culegere, prelucrare, redactare: Lucia Bălaş şi Bódis Ottilia.

2. Înmânarea Diplomei de onoare „Oameni de seamă ai Sălajului” unui număr de 16 sălăjeni.

       Dicţionarul este o reluare, completată şi îmbunătăţită, a dicţionarului bibliografic „Oameni de seamă ai Sălajului”, volumele I şi II, realizate în anii 2004, respectiv 2006. Este o lucrare impresionantă, de 360 de pagini, care fişează un număr de 750 de persoane, din toate timpurile. În legătură cu criteriile care au stat la baza selectării persoanelor din dicţionar, doamna Florica Pop, directoarea bibliotecii, le menţionează în cuvântul introductiv de la dicţionar:
                               • scrierea a cel puţin o carte;
                               • organizarea de expoziţii cu opere de artă proprii;
                               • rol important în viaţa cultural-ştiinţifică a judeţului.
    Fiecare fişă cuprinde: principalele date biografice ale persoanei în cauză (numele şi prenumele, data şi locul naşterii, data şi locul decesului, profesia), viaţa şi activitatea, opera.




          Înmânarea Diplomei de onoare s-a făcut individual, după ce doamna Florica Pop a făcut prezentarea celui sărbătorit, iar acesta a fost invitat să povestească unul sau mai multe evenimente importante din viaţa sa. Festivitatea s-a încheiat cu ciocnirea a câte unui pahar de şampanie şi efectuarea unei poze de grup.



Concluzia care s-a desprins, la sfârşitul acestui eveniment, a fost că Sălajul, un judeţ mic, are un număr important de personalităţi culturale şi ştiinţifice cărora le acordă preţuirea cuvenită. Mulţumim Sălaj!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu