luni, 29 august 2011

OLTENI LA EI ACASĂ (3)

Continuăm să publicăm imaginile busturilor unor personalităţi oltene expuse pe o alee a Parcului Teatrului din Craiova, însoţite de scurte note biografice. Veţi remarca cu uşurinţă că, de fapt, nu toţi sunt olteni "veritabili", unii din ei fiind doar legaţi de Oltenia , în diferite feluri.
 Busturile personalităţilor, pe care începem să-i prezentăm azi, sunt dispuse pe pe partea stângă a aleii, dacă stăm cu spatele la Teatru.


Ion Ţuculescu (1910-1962) - S-a născut la Craiova. A fost de profesie biolog şi medic,dar, s-a remarcat ca pictor, fără să aibă studii de specialitate. În pictura lui, extrem de originală, se deosebesc următoarele etape: începuturi (Flori albe, Peisaj de ţară etc.), expresionism (Interior ţărănesc, Portretul Bunicului), folclorică (Albăstrele pe câmp, Triplu autoportret etc.), totemică (Ochi călători, Totem solar, Ochi verzi etc.). S-ar putea spune despre el că este un pictor al ochilor, că fost obsedat de ochi.









Grigore Gabrielescu (1859-1915) S-a născut la Craiova. A fost u mare tenor, de faimă internaţională. A fost foarte apreciat de Verdi. Puccini l-a invitat să cânte în rolul titular din opera sa Edgar, la premiera mondială a acesteia. A fost director al Teatrului Naţional din Craiova şi profesor la Conservatorul din Iaşi.












Henri Coandă (1886-1972) S-a născut la Bucureşti. Tatăl său, generalul Constantin Coandă, fost prim-ministru al României, s-a născut la Craiova. Henri Coandă a fost academician și inginer, pionier al aviației, fizician, inventator al motorului cu reacție și descoperitor al efectului care îi poartă numele.













Maria Tănase (1913-1963) – S-a născut la Bucureşti. Tatăl său a fost oltean, născut într-un sat de pe valea Amaradiei. A fost o mare interpretă de muzică populară românească. Nicolae Iorga a supranumit-o Pasărea Măiastră. În repertoriu are peste 400 de cântece, culese din toate regiunile ţării. A efectuat numeroase turnee în ţară şi străinătate. Când era încă în viaţă, a primit Premiul de Stat şi titlul de Artist Emerit.











Ion Vasilescu (1903-1960) – S-a născut la Craiova. A fost elev al Colegiului Carol I din Craiova. A fost dirijor la Teatrul Naţional din Craiova, compozitor de muzică uşoară, autor a numeroase şlagăre, printre care menţionăm: Mi-am pus busuioc în păr, Vrei să ne-ntâlnim sâmbătă seara, Hai acasă puişor, Ţărăncuţă, ţărăncuţă, Fetiţele din Bucureşti etc.












Alexandru Macedonski (1854-1920) – S-a născut la Bucureşti. Strămoşii săi sunt de origine aromână, macedoneană. Studiile liceale şi le face la Craiova. A fost poet, prozator, dramaturg şi publicist. Dintre volumele lui de poezii, amintim: Flori sacre, Poema rondelurilor, Dintre volumele de proză Nuvele, iar dintre piesele de teatru Moartea lui Dante Alighieri.











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu