luni, 22 august 2011

SFÂNTĂ MĂRIE SĂRBĂTORITĂ LA BĂNIŞOR

Hramul bisericii din Bănişor este Adormirea Maicii Domnului. Din 1895, când a fost construită şi până azi, an de an, la 15 august, ziua de Sfântă Mărie este sărbătorită cu mare însufleţire şi largă participare. În afara oamenilor din sat, vin foarte mulţi credincioşi din satele vecine şi chiar din localităţi mai îndepărtate. Biserica devenise neîncăpătoare pentru numărul mare de credincioşi dornici să asiste la Sfânta Liturghie din această zi, motiv pentru care, în curtea Bisericii, s-a construit un altar de vară din care mai muţi preoţi (în unii ani numărul lor a depăşit cifra zece) oficiază serviciul religios.




De câţiva ani, ziua de Sfântă Mărie a fost declarată şi zi a satului. În dimineaţa zilei, se pune în vânzare Anuarul Asociaţiei „Fiii Satului Bănişor”, ajuns în anul acesta la numărul opt. Este aşteptat cu nerăbdare, în fiecare an, şi se epuizează foarte repede.

După amiaza, centrul satului se umple de maşinile celor dornici să asiste la programele culturale organizate de Primărie sau să bea o bere rece şi să deguste nişte mici la una din terasele din centrul satului.

În ultimii trei ani, după amiaza, la Căminul Cultural, au avut loc lansări de carte. Anul acesta mi-am lansat cartea mea „Comorile de sub Meseş”.



Pe scena Căminului Cultural sau pe o scenă în aer liber, au loc programe artistice susţinute de artiştii amatori din sat sau de către ansambluri profesioniste. În anul acesta, pe scena din aer liber s-a produs Ansamblul Folcloric Meseşul din Zalău. A participat foarte multă lume.


Seara, după lăsarea întunericului, s-au lansat artificii. A fost un spectacol de-a dreptul grandios!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu