luni, 17 octombrie 2011

PARCUL NAŢIONAL DEFILEUL JIULUI




Am parcurs pentru prima oară Defileul Jiului cu motocicleta, pe locul din spate, în 1964, pe când locuiam la Craiova. Mi-a plăcut foarte mult peisajul. Ne-am oprit de multe ori ca să-l admiram. Ne-a impresionat neplăcut apa murdară a Jiului, neagră din cauza prafului de cărbune provenit de spălătoriile din Petroşani. L-am vizitat apoi de zeci de ori, după ce m-am mutat la Târgu Jiu, în 1971. Îmi plăcea să-mi aduc aici musafirii ca să admire frumuseţile zonei, îmi plăcea să drumeţesc pe munte, căutând ciuperci sau nuci şi vizitând mulţimea de conace, aşezate, ca şi mănăstirile, în locuri pitoreşti. În ziua de 15 octombrie anul acesta, l-am vizitat pentru prima oară de când a devenit Parc Naţional, în anul 2010. M-am bucurat să găsesc zona protejată şi să văd, pentru prima oară, Jiul limpede.


Jiul în Defileu

Mănăstire Vişina este situată pe malul drept al Jiului, aproape de ieşirea din Defileu. Din vechea mănăstire, din care se mai păstrează doar ruinele bisericii principale, a fost construită aici la începuturile monahismului în România ,dar, este menţionată documentar abia la 1514. Actuala biserică din lemn a mănăstirii datează de la 1994.

Ruinile bisericii vechii Mănăstiri Vişina

Biserica actualei Mănăstiri Vişina

Şoseaua ce străbate defileul a fost construită la 1880. Construcţia căii ferate a început în 1924 şi s-a terminat în 1948. Ea are 43 de tuneluri, 15 bolţi de susţinere, 109 poduri şi 2,5 km ziduri de sprijin.

Pod peste Jiu

Calea ferată (în planul îndepărtat)
În Defiliul Jiului, au avut loc, în timpul Primului Război Mondial, lupte grele între trupele române şi cele nemţeşti. Aici a fost rănit Generalul Dragalina, rană de la care i s-a tras moartea. În memoria lui a fost ridicat aici un monument.

  Monumentul în memoria Generalului Dragalina



Mănăstirea Lainici datează din secolul XVI şi a fost atesta documentar în secolele XVII-XVIII. Construcţia bisericii noi a început în 1990 şi a fost sfinţită în 2011.

Mănăstire Lainici

Printre numeroasele monumente ale naturii din Defileu sunt şi Stâncile Rafailă 

Stâncile Rafaila

2 comentarii:

Gyorfi-Deak Gyorgy spunea...

Prima mineriada a fost de fapt cea din Timisoara, in 20 decembrie 1989, cand ITS i-a inarmat pe mineri cu cozi de lopata si i-a trimis sa elibereze orasul... de unguri :))
Da, atunci apa Jiului era neagra.
Am fost la Gara de Sud cand au intrat trenurile cu pricina si contrarevolutionarii au fost primiti de timisoreni cu steaguri tricolore, paine, salam de Contim si apa minerala.
Frumoasele imagini de aici imi ofera speranta ca atrocitatile din 1990-1991 nu se vor repeta.
Gyorfi-Deak Gyorgy

Artemiu Vanca spunea...

Era normal ca Defileul Jiului să vă amintească de mineri, chiar dacă el nu este tot una cu Valea Jiului, acolo unde sunt minele lor. Eu am văzut mineriadele din 1990 şi 1991. Pe cea din 1990 am văzut-o trecând prin gara din Târgu Jiu, pe cea din 1991 la Bucureşti. Păcat că minerii au trebuit să-şi lege numele de astfel de evenimente!

Trimiteți un comentariu