luni, 16 ianuarie 2012

CENACLUL LITERAR "DESTINE" (3)

La şedinţa cenaclului din 12 ianuarie, prima din anul acesta, au avut loc trei lansări de carte şi un moment festiv dedicat zilei de naştere a lui Mihai Eminescu.

       Prima a fost lansată cartea mea „Comorile de sub Meseş”, aflată la a patra manifestare de genul aceasta după cele din Bucureşti, în primăvara trecută, Zalău şi Bănişor. Cartea a fost comentată, cu multă bunăvoinţă,  de scriitorii Victor Gh. Stan şi Ion C. Ştefan, amândoi membrii ai Uniunii Scriitorilor  Rezum cele spuse de domniile lor. Domnul Victor Gh. Stan a subliniat şi apreciat incursiunile pe care le face autorul în istoria îndepărtată a neamului nostru şi a apreciat că romanul e bine scris, personajele sunt bine creionate, iar acţiunea lui „decurge frumos” .
Domnul Ion Gh. Stan remarcă că eroii cărţi sunt adolescenţi şi că sunt încă în etapa în care descoperă viaţa, oamenii şi relaţiile dintre ei. Apreciază  că mai importante decât comorile pe care le caută eroii cărţii sunt informaţiile pe care autorul le dă despre zona în care se desfăşoară acţiunea referitoare la istoria,  geografia şi oamenii ei, informaţii care, metaforic vorbind, pot fi considerate şi ele comori. Are aprecieri şi pentru modul cum au fost prezentate relaţiile dintre românii şi ungurii din Sălaj, comparând cartea, din acest punct de vedere, cu „Ion” a lui Liviu Rebreanu. Remarcă autenticitatea dialogului ( cu echilibru bine păstrat intre limbajul literar şi dialectul  local) arătându-se impresionat de farmecul unor expresii locale.  Naraţiunea este „încântătoare”, iar autorul dovedeşte talent, a fost concluzia Domniei Sale.
Din prezentările amândurora, au lipsit criticile, ceea ce nu înseamnă că romanul nu are destule lipsuri. Autorul este conştient de asta.

     A doua carte lansată a fost volumul de versuri „Florar”, al domnului Florin Grigoriu, membru al Societăţii Scriitorilor Români, autorul a 38 de volume de poezie, proză, memorialistică, cronici literare etc. Şi cartea sa a fost prezentată elogios de domnii Victor Gh. Stan şi Ion C. Ştefan, apoi comentată, în termeni asemănători, de alţi membrii ai cenaclului.
Reproduc, din volum, poezia „Am scris pe întuneric”:
Am scris pe întuneric/ Poema abisală/ Şi-n zori, când m-am trezit,/ N-am înţeles nimic// Şi povestind aceasta/ la cel mai bun amic/ El mi-a răspuns:// „În faţa colii goale/ Gândirea se răscoală/ Şi gândul dă în spic./ Tu eşti, eu sunt....nimic.”


Ultima carte lansată a fost tot un volum de versuri, intitulat „Semnele timpului”, autoare doamna Elisabeta Iosif. Şi poeziile Domniei Sale s-au bucurat de o prezentare şi comentarii elogioase. Din păcate, n-am intrat în posesia unui exemplar din carte, ca să o pot reda aici.
  


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu