luni, 13 februarie 2012

ALEPH

E ultima carte scrisă de Paulo Coelho, sau ultima lui carte apărută la noi. Prin urmare, e cartea care ar trebui să reprezinte nivelul cel mai de sus la care a ajuns proza scriitorului. Nu ştiu dacă-i aşa? Faţă de „Alchimistul”, „Aleph”este din unele privinţe mai bună, din altele mai slabă. Pare mai bine scrisă, ceea  ce s-ar putea datora faptului că naratorul povesteşte la persoana întâia, modalitate care i se potriveşte mai bine, sau faptului că traducerea, efectuată de Micaela Ghiţescu, este mai bună. Lectura ei este mai puţin pasionantă decât cea a „Alchimistului”, cu toate acestea, este considerată şi ea, ca toate celelalte cărţi ale lui Coelho, ca  fiind un bestseller.
Şi în această carte, misticul şi magia ocupă un loc important. Tema cărţii este reîncarnarea. Scriitorul, personajul principal, reîntâlneşte o fată, Hilal, pe care a cunoscut-o într-o reîncarnare anterioară şi de care îl leagă amintiri tragice. Fata - pe care el  a iubit-o şi ea l-a iubit pe el – a fost învinuită de erezie şi a fost arsă pe rug de către Inchiziţie. El ar fi putut-o salva, dar n-a făcut-o, din laşitate. Are mustrări de conştiinţă şi imploră fata să-l ierte.
Aleph  este  punctul în care tot este în acelaşi loc, în acelaşi timp. Cei care s-au mai întâlnit într-o reîncarnare anterioară, ajunşi în Aleph, îşi văd tot trecutul, unul în ochii celuilalt.
Scriitorul filozofează neinteresant şi neconvingător pe tema reîncarnării, de-a lungul unei călătorii cu transsiberianul, de la Moscova la Vladivostok, cale de 9288 km. Era de aşteptat ca o astfel de călătorie să-i inspire şi alte teme interesante.
În treacăt, Coelho face câteva consideraţii pe marginea meseriei de scriitor.  Mi s-au părut mai interesante decât cele despre reîncarnare. Le redau:
  • Scriitorul, cântăreţul, grădinarul, traducătorul, toţi suntem o oglindă a timpului nostru.
  • ......cuvintele sunt viaţa aşternută pe hârtie. Prin urmare, caută oameni.
  • ......nimeni nu învaţă să scrie frecventând un curs.
  • ......a scrie nu diferă de ori ce altă activitate îndeplinită cu bucurie şi cu entuziasm.
  • ......a scrie, pentru mine, înseamnă mai ales un act prin care mă descopăr pe mine însumi.
  • .....nu vă lăsaţi intimidaţi de opinia celorlalţi. Numai mediocritatea e sigură pe ea, aşa că asumaţi-vă riscuri şi faceţi ce doriţi.

    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu