joi, 2 februarie 2012

SALVAŢI RAŢELE SĂLBATICE (3)



Odată cu atenţionările pe care le-am făcut pe blog privind pericolul care pândeşte raţele sălbatice din cele două parcuri bucureştene, am trimis mail-uri de atenţionare la primăria sectorului 2, primăria sectorului 3, Asociaţia pentru Protecţia Animalelor Bucureşti (ASPA) şi la Societatea Ornitologică Română (SOR). Mi-a răspuns, foarte prompt, doar SOR, fapt pentru care le mulţimesc. Celorlalţi, domnilor primari Onţanu şi Negoiţă precum şi şefului de la ASPA  se pare că nu le pasă de raţe şi nici politeţea, care i-ar obliga să-mi răspundă, nu-i dă afară din casă. Iată ce mi-au scris cei de la SOR (sublinierile îmi aparţin):

Stimate domn,
Desi starea pasarilor pe lacurile inghetate pare tragica, ea este una naturala si frecvent intalnita in timpul iernilor geroase. Asa cum mentionati si pe blogul dumneavoastra, ochiurile de apa sunt mentinute neinghetate de aglomerarile de pasari. Ratele care pot fi intalnite iarna in Romania nu sunt specii care migreaza in modul larg cunnoscut, plecand toamna spre "tarile calde". Unele dintre ele nu parasesc tara noastra deloc, iar altele ierneaza la noi, cuibarind in regiuni mai nordice. Doar in cazul iernilor foarte reci aceste specii se deplaseaza spre sud, in principal pentru ca nu gasesc suficienta mancare. Cu siguranta acest lucru il vor face si pasarile pe care le-ati observat in parc, daca vor fi nevoite.
Hranirea lor, desi ar putea fi benefica, ar trebui sa fie facuta, asa cum ati mentionat, de fiecare dintre noi, dar evitand alimentele procesate, in special painea, cu care suntem tentati sa le hranim. Cele mai indicate, in cazul pasarilor salbatice, daca vrem sa le facem bine si nu rau, sunt cerealele si semintele neprajite si nesarate.
Sperand ca v-am mai linistit temerile, va dorim o zi buna si va multumim pentru interesul si grija fata de prietenii nostri inaripati.
Echipa SOR

7 comentarii:

Unknown spunea...

Eu cred ca demersurile facute sunt onorabile! Intr-adevar daca cei de la primarie trateaza problema cu indiferenta, atunc oamenii ce iubesc aceste vietuitoare ar trebui sa inteleaga situatia si sa faca ceva in acest sens. Imi pare rau ca n-am cum sa promovez mesajul mai departe! O sa incerc sa deschid o cauza pe facebook. Poate asa vor vedea mai multi.

Artemiu Vanca spunea...

Eu cred că situaţii ca cele din parcurile bucureştene există în multe alte locuri dn ţara noastră şi din Europa. Oricine le întâlneşte este dator să facă ceva. Mâine s-ar putea să aibă el nevoie de ajutor.

Anonim spunea...

Mirel , ratustele depe lacul IOR imi sunt atit de dragi incit acum nu am sa mai am liniste cu gindul la ele . Nu stiu ce inseamna echipa sor dar parca vad niste functionari stind la caldurica si dind "PRETZIOASE INDICATZII" ,ihsa ! , ce pot face de aici ? din pensia mea pot oferi 100 de roni pentru bobitele alea din menuul sor , dar cum sa fac ? ar fi suficienta oare numai hrana ? nu ar trebui gazduite intr-un spatiu adapost sau cum s-o numi ? in alta ordine de idei nu stiu cum sa fac sa transmit cele 3 postari ale tale prin internet ( Vlad propune Facebook )poate reusesc sa mobilizez si alti iubitori de rate ,
kklonz

Artemiu Vanca spunea...

Nu-i nevoie sa trimiţi bani.Sunt convins că bucureştenii o sa aibă gija de raţele lor.
Dacă vrei sa preiei un material de pe blog, deschizi "Edit", selectezi, apoi copiezi si lipesti pe o filă Word pe care o poti salva şi atasa la un e-mail.

Anonim spunea...

Buna.sunt din constanta,si am gasit un boboc de rata salbatica,apraope inghetat pe care l-am luat in ingrijire pana vor mai creste temperaturile.i-am amenajat cada,baia,numai ca nu mananca nimic.am incercat cu cereaale dar nu am avut succes.cum as putea sa il ingrijesc mai bine si ce hrana e cea mai adecvata?

Artemiu Vanca spunea...

Eu sunt un sufletist, ca si Dvs., şi nicidecum un specialist. Când eram copil, mama le dădea răţuştelor domestice, tărâţe muiate în apă, amestecate cu ierburi tocate.

Anonim spunea...

Aceeasi drama si in 2014, ratustele din Ior mureau de foame! Am fost nevoit sa merg eu sa le dau de mâncare! Oameni doar se distrează privindu-le, nu am văzut pe nimeni sa le dea de mancare( cel putin atunci când mergeam eu sa le duc mancare)!
Trista situatia! Ele ar trebui adăpostite când sunt astfel de ierni!

Trimiteți un comentariu