vineri, 11 mai 2012

SETEA SPANIOLILOR


Recenta invazie a spaniolilor în Bucureşti, cu prilejul meciului de fotbal Atletico Madrid - Atletico Bilbao, a dat naştere la tot felul de comentarii favorabile. Au fost unanim admiraţi pentru buna lor dispoziţie şi pentru comportarea lor civilizată. Eu am mai admirat la ei ceva: setea nepotolită. Nu ştiu dacă această sete a fost provocată de diabetul insipid (se ştie ca acesta te obliga sa bei tot timpul), de faptul că în ţară la ei nu mănâncă decât peşte sărat sau de patima lor pentru bere? Da, au băut, tot timpul, numai bere! Mare noroc am avut, noi românii că, după Revoluţie, toate companiile europene mari fabricante de bere şi-au deschis  fabrici în România şi că acum berea se găseşte la noi pe toate drumurile! Mare inspiraţie au avut edilii Bucureştiului să reabiliteze Centrul Vechi şi să dea prilejul întreprinzătorilor particulari să deschidă acolo o sumedenie de terase!  Aceştia au făcut, timp de două zile, vânzări record de bere. Dacă n-ar fi fost aceste condiţii, ne-ar fi salvat doar apa din Dâmboviţa!
Am fost, în ambele zile, în Centrul Vechi. În prima zi ca să văd filmul românesc „Undeva la Palilula” (un film cu imagini de coşmar, de la un capăt la altul), la Teatrul de Comedie, a doua zi special ca să-i văd pe spanioli.  În prima zi, erau încă în minoritate faţă de muşterii autohtoni ai teraselor din zonă. În a doua zi, au fost într-o majoritate zdrobitoare! Abia se mai putea circula pe bătrânele străzi! Fiecare spaniol, fie că era bărbat, fie că era femeie, fie că era bătrân sau tânăr imberb, fie că stătea pe un scaun, fie că stătea în picioare, era cu o sticlă, cutie sau halbă cu bere în mâini, bea, cânta sau scanda.
I-am văzut pe spanioli şi mărşăluind pe bulevardul Decebal, în apropierea căruia locuiesc, în drum spre stadion. Aveau, aproape fiecare, în mână o sticlă sau cutie cu bere,  cântau sau scandau. Când li se goleau buteliile – şi se goleau repede – se reaprovizionau cu altele de la restaurantele , terasele, sau chioşcurile de pe traseu.  Nu reuşeau să-şi astâmpere setea!!!
Un lucru m-a mirat, peste măsură: n-am văzut nici un spaniol beat, n-am asistat la nici un scandal şi nici, cel puţin, la o altercaţie!! Ţin la băutură spaniolii!

Prima zi

A doua zi

Un comentariu:

Unknown spunea...

Tare! Deci trebuie urmat cu incredere exemplul spaniolilor ca sa relansam economia romaneasca! :)

Trimiteți un comentariu