marți, 12 iunie 2012

JURNAL DE ENERGETICIAN (5) - ROVINARI 1982

                            
5.03.1982
Sarcina pe centrală 660 MW.
Ieri am analizat fişele de avarii pe luna februarie: 36 declanşări de blocuri (!). 20 din cele 36 de declanşări sunt din cauza instalaţiilor electrice şi de automatizări, 3 din vina personalului, restul reprezintă spargeri de ţevi la cazane sau declanşări din alte motive. Cu toate simplificările repetate aduse sistemului de protecţii, acesta continuă să fie sofisticat, realizat cu elemente nefiiabile şi pus să lucreze în condiţii neadecvate: temperaturi mari, vibraţii, praf, etc.
Azi am analizat funcţionarea economică pe luna ianuarie, pe bază de post-calcul: Consumul specific de combustibil, 432 gcc/kwh, faţă de 380 gcc/kwh, planificat. Cauzele principale ale depăşirii consumului specific de combustibil sunt: funcţionarea cu sarcină redusă (18 gcc/kwh), opriri porniri (17,6 gcc/kwh), pierderi de căldură cu gazele evacuate la coş (16 gcc/kwh), pierderi prin vid scăzut şi murdărire condensator (13 gcc/kwh), pierderi prin temperatura scăzută a apei de alimentare (9 gcc/kwh), pierderi prin nearse mecanice (8 gcc/kwh).

6.03.1982
 La ora 8.30, ne-a convocat tovarăşul Butcă, activist CC-PCR, pe câţiva membrii din conducerea centralei şi câţiva delegaţi ai centralei industriale, şi ne-a luat tare, învinuindu-ne că ieri, cu excepţia directorului centralei (de serviciu din partea conducerii) am plecat din centrală la orele 18 lăsând câteva probleme nerezolvate. Nu vrea să priceapă că nu putem sta zi de zi în centrală, toţi, până noaptea târziu şi că în Rovinari în fiecare moment este o situaţie specială, dintr-o mulţime de cauze, şi că în centrală,  în fiecare zi există, 24 de ore din 24, o persoană din cadrul conducerii, pe baza unui grafic.
Azi am fost eu de serviciu.  Când nu sunt evenimente ne putem odihni pe o canapea în birou. Azi însă, a declanşat de două ori blocul 6 şi n-am închis ochii toată noaptea. Am ajuns acasă obosit, cu toate acestea n-am putut să mă culc decât după amiază, am dormit două ore şi m-am trezit cu dureri groaznice de cap. Serviciul de 24 de ore în centrală, este de-a dreptul inuman.

8.03.1982
Sarcina pe centrală 800 MW.
Ne-a vizitat o delegaţie de bulgari în vederea documentării pentru proiectarea unor modificări la morile şi instalaţiile de ardere ale cazanelor de 645 t/h (etapa I-a) în vederea funcţionării fără păcură. Bulgari sunt deştepţi şi simpatici şi se dovedesc pricepuţi.

9.03.1982
Am participat la o masă festivă în cinstea  oaspeţilor noştri bulgari. A fost o atmosferă plăcută, destinsă. S-au spus şi bancuri: noi cu eroul nostru, Bulă, ei cu eroul sovietic, Ceapaev. Bancul bulgarilor care mi-a plăcut cel mai mult:
„La o lecţie de istorie, se dau exemple de tactică şi strategie:
Ivan: Cutuzov a lăsat francezii să intre în Moscova, apoi a aşteptat o iarnă grea cu zăpadă mare şi i-au respins până la Paris.
Saşa spune acelaşi  lucru despre Stalin şi nemţi.
Petea: Naser a lăsat pe evrei să vină până la Suez, iar acum Amar El Sadat aşteaptă o iarnă grea cu zăpadă mare ca să-i alunge până la Tel Aviv.

23.03.1982
Azi se împlinesc zece ani de la primul paralel la blocul 1, eveniment la care am fost prezent în calitate de inginer şef coordonator, în tabăra beneficiarului. Evenimentul a avut loc în ziua de 23 martie 1972, ora 23 şi a fost şi certificatul de naştere al Centralei Rovinari, înntr-un sat amărât din  judeţul Gorj, cu numele de Rogojelu.
Blocul 1 s-a născut mai greu decât cel care a urmat, pornirea lui însemnând   şi punerea lui în funcţiune, pentru prima dată, a tuturor instalaţiilor comune: baraj, casa sitelor, staţia de tratare a apei, gospodăria de combustibil, centrala termică de pornire, turnul nr.1 de răcire etc... Pornirea lui a întârziat cu un an faţă  de termenul planificat. Întârzierile au fost la toate capitolele: lucrări de construcţii, lucrări de montaj, livrări echipamente. S-a lucrat în condiţii extrem de grele!
Închiderea întrerupătorului prin care se făcea legătura cu Sistemul Energetic Naţional a fost efectuată de maistrul electrician Beldeanu Emil, care a murit, răpus de cancer, în anul următor.

27.03.1982
Întreg colectivul centralei am sărbătorit zece ani de la punerea în funcţiune a centralei, printr-un banchet la restaurantul Runcu, din Târgu Jiu..

31.03. 1982.
Luna martie a fost o lună în care centrala a funcţionat slab. S-a realizat, totuşi, planul pe trimestrul I, datorită funcţionării bune din luna februarie.
Plan pe luna martie: 429.000 MWh
Realizat: 390.560 MWh
Plan pe trimestrul I: 1.100.000 MWh
Realizat: 1.104.240 MWh
În mod surprinzător, aproape ne-am realizat şi planul la consumul specific de combustibil: 377 gcc/kwh planificat, 380 gcc/kwh realizat. Secretul realizării lui a fost determinarea puterii calorifice a combustibilului fără mineri, numai de către termocentrală.  S-a constatat că minerii ne înşelau sistematic la prelevarea probelor de cărbune, rezultând puteri calorifice mai mari decât cele reale, pentru a nu trebui să plătească penalizari.

2.04.1982
Continui să nu mă înţeleg bine cu directorul centralei, în ciuda discuţiei avută cu el după Adunarea generală a salariaţilor. Nu ţine cont de punctul meu de vedere, ia multe decizii peste capul meu. Mi-am reînnoit la Centrala Industrială cererea de schimbare din funcţie.

3.04.1982
Se face o analiză în COM (Comitetul Oamenilor Muncii), organul colectiv de conducere al întreprinderii, o analiză a realizării planului pe trimestrul I. Deşi am realizat planul, cei din colectivul de conducere avem parte numai de reproşuri din partea directorului întreprinderii: nu ne-am mobilizat suficient (adică, n-am crăpat la datorie!)pentru a efectua lucrări de bună calitate în termenele stabilite. Ca şi cum noi am putea, cu mijloacele care dispunem, să însufleţim marea masă inertă de „oameni ai muncii”, majoritatea dintre ei fiind preocupaţi să câştige cât mai mult cu un efort cât se poate de mic, fac lucrări de mântuială, îşi bat joc de avutul întreprinderii şi a statului, fură cât pot şi sunt în stare să ne lase cu fundul în baltă în orice moment.

23.04. 1982
Ne-a vizitat adjunctul ministrului, Dobrişan. Am avut o discuţie cu dânsul, în prezenţa directorului întreprinderii, în legătură cu neînţelegerile mele cu acesta şi cu cererea mea de-a fi eliberat din funcţie. Am spus, deschis, că-l suspectez pe director de lipsă de sinceritate  şi de acţiuni duşmănoase în relaţia cu mine. Am mai spus că sunt foarte obosit şi bolnav şi că nu mai rezist regimului extensiv de lucru pretins, că sarcinile care-mi revin sunt prea numeroase şi că nu le pot acoperi satisfăcător. Le-am mai comunicat că peste două zile mă internez în spital pentru analize.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu