miercuri, 20 iunie 2012

JURNAL DE ENERGETICIAN (6)


26.04.1982
Sunt în spital. Datorită amabilităţii doctorului Vodislav,  şeful secţiei de interne a Spitalului Judeţean Gorj, stau singur într-o rezervă de două paturi. Am venit de acasă aprovizionat cu cărţi şi cu un aparat de radio cu transistoare. Citesc şi ascut muzică. În cameră există o singură priză din care este alimentat un frigider. Împart, arbitrar, funcţionarea frigiderului cu cea a radioului.
Citesc „Povestea unui poliţist” de Roger Barniche, carte apărută în Editura Enigma.  În general, nu mă dau în vânt de cărţi poliţiste. Am acceptat-o pe aceasta pentru că nu este vorba de o ficţiune ci de o carte autobiografică.
Mă simt bine. Încerc un sentiment de eliberare. Nu duc grija uzinei.

27.04.1982
La prima oră, mi s-a recoltat mult sânge pentru analize. În restul zilei m-am dedicat cititului.
Lectura este una din cele mai mari pasiuni ale mele. Îmi place şi să cumpăr cărţi. Acasă, am o bibliotecă încăpătoare, burduşită cu cărţi, aranjate pe categorii: dicţionare, albume de artă, literatură românească clasică, literatură românească contemporană, literatură universală clasică şi contemporană; pe dea altă parte  cărţi de ştiinţă şi filozofie, de istorie, geografie, turism, biografii de oameni mari.  Cărţile de turism sunt legate de pasiunea mea pentru călătorii. Biografiile unor anumiţi oameni îmi trezeşte dorinţa de a-i imita în tot ce-au avut ei bun:  voinţă, tenacitate, răbdare, bunătate etc.
După amiază, mi-a făcut mare plăcere vizita soţiei mele, care mi-a adus un buchet de mărgăritar (lăcrămioare) şi o crenguţă de merişor, cu flori roşii.

28.04.1982
Afară este un timp foarte frumos. De la fereastra camerei de spital, admir natura şi oraşul. În depărtare, se vede Coloana Infinitului şi Fabrica de Confecţii. Văd şi blocul în care locuiesc eu şi mai multe blocuri în construcţie. În oraş, încep să predomine clădirile mari, cu până la patru etaje.
Mă preocupă foarte mult cum arată oraşul acum şi cum o să arate el în viitor. Sufăr de câte ori asist la aplicarea unor soluţii arhitectonice şi de sistematizare nefericite şi mă bucur sincer pentru fiecare reuşită a arhitecţilor locali. Până acum, s-a construit o mulţime de blocuri anoste – la periferie -, dar şi câteva interesante în restul oraşului: Autogara, Casa Tineretului, Spitalul Judeţean, Sala Sporturilor, sediul Secţiei de Proiectări Judeţene. Unele dintre ele ar fi put fi amplasate mai fericit.

29.04.1982
Azi am suferit o intervenţie chirurgicală: mi s-au extras doi lipomi de pe abdomen.  Am o mulţime şi sunt inestetici. Mai simt încă nevoia să arăt acceptabil.
Am început să citesc „Dilema americană” de Ion Grigorescu. O carte foarte documentată şi scrisă bine, de un scriitor inteligent. Mă fascinează America! Am citit mult despre ea. Sunt convins că, în prezent, este ţara cea mai civilizată şi dezvoltată de pe Glob. Aş vrea foarte mult să o vizitez.
Am primit primele rezultate ale analizelor făcute. Sunt bune. Mă bucur.

30.04.1982
Afară nu mai este la fel de frumos ca în zilele precedente. Deoarece urmează două zile de sărbătoare ( 1şi 2 mai) în care nu se lucrează nici în spital, convin cu domnul Vodislav să
plec acasă şi să revin pe 3 mai.
Plec din spital la ora 14. Mă simt deosebit de bine afară şi acasă. Fac o plimbare prin oraş şi trec şi pe la librărie. Mă bucur să găsesc cartea  „Faust” a lui  Goethe, pe care o cumpăr. Foarte greu se procură cărţile bune! Ele se vând pe sub tejghea. Urmează să apară „Istoria literaturii române” a lui George Călinescu. Mă zbat, de pe acuma, să fac rost de ea.

1.05.1982
Sunt acasă. S-a făcut timp frumos. Pentru plăcerea de-a mă mişca în aer liber, fac o plimbare la piaţă. Cumpăr flori şi seminţe de flori pentru jardiniera de pe balcon. În lipsa unei grădini, care-mi lipseşte extraordinar de mult, încerc să fac pe balcon, care e destul de mare, o mică grădină şi un loc de recreare plăcut. Am plantat în jardinieră Panseluţe, Ciuboţica cucului, Bănuţi şi Nu mă uita. Am construit un stelaj pe care am lădiţe şi ghiveciuri cu răsaduri de Petunii, Regina nopţii, Gura leului, Zorele, Crăiţe şi Cârciumărese. Am pe balcon un şezlong, în care îmi place să citesc şi chiar să dorm la soare.
P.S. După 15 ani, mi-am cumpărat un teren de  1000 m.p. şi mi-am amenajat grădina mult visată.

2.05.1982
Este tot timp frumos. Fac, împreună cu fiul meu Vlad, de 15 ani, o plimbare pe itinerariul: Coloana Infinitului, Biserica Sfinţii Apostoli, Poarta Sărutului, Masa Tăcerii, Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu şi fac poze.
Îmi place Brâncuşi. Am cumpărat şi citit aproape  tot ce s-a scris, în română,  în legătură cu el. Mi-ar plăcea să-i reproduc câteva sculpturi.
P.S. Peste 20 de ani i-am reprodus, în lemn de prun, „Cuminţenia Pământului”

3.05.1982
Am revenit la spital. La prima oră, am făcut o radioscopie gastro-intestinală. După care am dormitat în cameră sau am citit „Bătălie în adâncuri” de Duglas Reeman. Am suferit toată ziua de dureri de cap.
A fost o zi splendidă. Mi-ar fi plăcut să fiu afară. Spre seară am admirat spectacolul oferit de zborul unui stol de porumbei. Porumbeii sunt proprietatea unui cunoscut, care locuieşte, la curte, nu departe de blocul meu şi de spital. După ce le dă drumul din volieră, porumbeii zboară în cercuri largi pe deasupra casei lui, în stol compact, urcând, coborând şi sfârşind prin a se aşeza pe casa lui. Îmi place să-i văd zburând, îmi place să aud şuieratul zborului lor, admir viteza cu care zboară şi graţia cu care planează în aer. Mi-ar plăcea să am şi eu porumbei, Doamne, câte mi-ar plăcea şi cât de puţine pot să fac!

4.05.1982
Speram să pot părăsi spitalul azi, dar doctorul Vodislav a decis să fac şi un control de fund de ochi. L-am făcut după amiază. Doctorul, care mi-a făcut controlul, n-a remarcat nimic deosebit.
După amiază, m-a vizitat soţia şi mi-a adus zambile, floarea ei preferată. M-a vizitat şi Radu Teodorescu,  finul meu, şef secţie termo-mecanică la centrală. Mie mi-e simpatic, soţia nu-l poate suferi. Este un oltean tipic: isteţ, descurcăreţ, şmecher; îi plac sportul şi femeile. (P.S. Şi mie îmi plac.)

5.05.1982
Ies din spital. Diagnosticul: colecistită, colită, lipomatoză la care aş adăuga epuizarea fizică şi nervoasă Am şapte zile concediu medical, zile în care mă voi ocupa de gospodărie, o să citesc şi o să mă plimb în natură.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Urmaresc aceste postari cu interes. In acelasi timp, cred ca astept sa vad si comentariile, care ar putea fi mai multe.Intrebare: de ce ati scos din lista de site-uri urmarite Revista Mecanicii? Daca motivul este personal, nu vreau sa aflu raspunsul, dar pina acum nu am reusit sa accesez din alta parte revista (cu arhiva cu tot, asa cum o faceam de pe site-ul dumneavoastra). Mi-ati putea fi de folos cu adresa acestui site? Va multumesc cu anticipatie.

Artemiu Vanca spunea...

Revista "Mecanicii" continuă să fie pusă pe site-ul propriu al carei adresă este:
www.mecanicii61.ro Aresa blogului meu este artemiuvanca.blogspot.com

Artemiu Vanca spunea...

Am repus adresa revistei Mecanicii pe blog. Nu ştiu în ce condiţii dispăruse!?

Trimiteți un comentariu