sâmbătă, 18 august 2012

SFÂNTĂ MĂRIE, LA BĂNIŞOR


Sfântă Mărie este hramul bisericii din Bănişor –satul meu natal - şi ziua satului. Ca în fiecare an şi în anul acesta populaţia satului s-a triplat cu copiii, rudele şi prietenii consătenilor mei, veniţi de peste tot. M-am adăugat şi eu acestui reflux uman.
Dimineaţa, ne-am strâns toţi la biserică. Slujba a avut loc în aer liber, iar preotul a slujit din altarul din curtea bisericii.


Preotul Augustin Câmpean şi-a demonstrat şi cu acest prilej, talentul oratoric.


De regulă, de-o parte au stat femeile, iar de altă parte bărbaţii. Ei nu se amestecă nici în biserică, unde intră pe uşi diferite.
Deşi slujba religioasă a durat mai mult de trei ore, nimeni nu s-a clintit din curte. Răbdarea lor a fost răsplătită, la sfârşit, cu câte un pahar de pălincă şi o felie de cozonac.
De la biserică s-a putut procura Anuarul Asociaţiei „Fiii Satului Bănişor”, ajuns la numărul 9.


După amiază, la Biblioteca Comunală, a avut loc lansarea cărţii mele „ Iubirile băieţilor din Valea Banului”, în prezenţa directorului Centrului de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj, domnul Daniel Săuca.




Lansarea de carte

Cartea

A urmat un program artistic în aer liber, susţinut de Ansamblul Artistic „Meseşul” al Consiliului Judeţean Sălaj.

Primarul Ioan Gheorghe Pop deschide serbarea populară
Asistenţa
În paralel cu asistarea la program s-au putut consuma mici şi bea bere sub umbrelele care se văd în poză. În sat au sosit şi maşini cu lubeniţe şi n-au lipsit tarabele cu tot felul de „nimicuri”.
La orele 22, programul artistic s-a încheiat cu un frumos foc de artificii.

 
O  poză cu primarul în faţa monumentului eroilor căzuţi în Primul Război Mondial.

3 comentarii:

Artemiu Vanca spunea...

Aş fi foarte curios să ştiu ce l-a amuzat pe cel care a citit "Sfântă Mărie la Bănişor"? După părerea mea nu-i nimic amuzant. S-ar putea să fie cineva care se amuză uşor, din ori ce, cea ce nu-i un semn bun pentru el.

Anonim spunea...

Oare de ce trebuie mustrat si taxat cineva care a gasit amuzanta aceasta postare? Doua sunt considerentele care ma fac sa cred ca nu merita asa un raspuns:1) nu de mult, va mustrati cititorii ca nu lasa un semn ca au vizitat acest blog, 2)chiar daca omul a gasit ceva amuzant, ce e rau in asta (si in faptul ca se amuza usor?. Poate motivul amuzamentului nu este chiar atit de evident.

Artemiu Vanca spunea...

Dacă cel despre care e vorba s-a amuzat cu adevărat, ar trebui să ne spună de ce a făcut-o ca să nu credem altceva. S-ar mai putea crede şi că a făcut-o din batjocură.

Trimiteți un comentariu