joi, 13 septembrie 2012

MECANICII '61


                
Eu şi colegii mei de facultate am sărbătorit, anul trecut, 50 de ani de la absolvire. După cum poate unii ştiţi, facem toţi parte din Asociaţia „Promoţia ’61 Mecanică”, edităm lunar revista „Mecanicii ‘61” şi ne întâlnim, regulat, în ultima marţi din lună, la restaurantul bucureştean „InterMacedonia”.
Revista noastră are următoarele rubrici permanente: Întâlniri colegiale, Noi despre noi, Opinii, Inginerie, Carte, Spectacol şi Muzee şi expoziţii. La rubrica inginerie, a început, luna trecută, o dezbatere pe tema „întoarcerea la MANUFACTURING”, ceea ce înseamnă revitalizarea industriei noastre constructoare de maşini. Problema îi preocupă şi pe americani, referitor la industria lor.  Se ştie că ei şi-au exportat, în mare parte, maufacturingul. Acum sunt convinşi că reconsiderarea producţiei industriale, astfel ca SUA să devină lider mondial în domeniu, este una din căile de revigorare a economiei lor. La noi, problema a ajuns prin intermediul colegului nostru Stoian Petrescu, membru al ASME (American Society of Mechanicall Enginering).
 Redau, mai jos, opinia pe această temă a colegului nostru RADU GRUIA:

Promoția 1961 a Facultății de MECANICĂ
și
Industria Națională

         Pot afirma, cu un grad de aquitate acceptabil, că generatia noastră a avut parte de propria sa ”cruce” – ca şi generaţiile premergătore nouă – pe care a trebuit s-o poarte şi să-şi asume consecinţele. Dacă părinţii şi moşii noştri s-au jertfit în două războaie mondiale şi au  îndurat teroarea venită cu  tancurile ruseşti, noi – nevinovaţi şi desigur inconştienţi – am fost angajaţi să participăm din plin la „industrializarea socialistă” a ţării. Pot de asemenea să afirm că, cei mai mulţi dintre noi şi-au luat foarte în serios „misiunea”, străduindu-se sincer să-şi aducă o contribuţie cât mai substanţială la obţinerea rezultatului pe care-l cunoaştem cu toţii: România a devenit, în mai puţin de 30 de ani, o ţară industrial-agrară, posesoare a unei industrii dezvoltate, mai mult sau mai puţin performantă din p.d.v. competiţional pe plan mondial. Ei bine, convingerea mea este că avem tot dreptul să afirmăm răspicat că „ şi noi am făcut-o ” împreună cu cele câteva milioane de români implicaţi de politica de sorginte marxist-leninistă a fostului regim.
        În 1990, „marele” bastion al păcii, campionul luptei anti-imperialiste, s-a prăbuşit în ruinele propriilor falsuri doctrinare grosolane şi minciuni lansate de către   propaganda deşănţată a regimului sovietic timp de peste 70 de ani. Situaţia geo-politică a basculat pe poziţia „ putere monopolară”: Statele Unite au devenit UNICA PUTERE MONDIALĂ, dar şi campion  al democraţiei şi garant al drepturilor omului !!!??? Lumea a început să gireze în sensul unic al intereselor „Marelui Licurici”. Ce s-a întâmplat cu noi, Românii ? Ne-am „trezit” la periferia obscură a intereselor unor ţări europene, care, probabil, în criză de idei, au apelat la istorie, revalidând realităţi de acum 100 de ani.  Şi, bineînţeles, reluând competiţia în favoarea obţinerii de profit propriu. (Suntem încă martorii stupefiaţi al grosolanului şi halucinantului dictat al unuia dintre competitori)
         În contextul geo-politic continental schiţat mai sus, industria noastră de care oricum am fost strîns legaţi afectiv ( pentru că şi noi am făcut-o), a devenit un nenorocit de obstacol în calea intereselor competitorilor europeni. Obstacol care trebuia categoric înlăturat! Şi a fost ! Rolul nostru? Sunt absolut sigur că n-aţi uitat Legenda Meşterului Manole ! Asta ne este Crucea ! Ce-am construit ziua s-a dărâmat noaptea. (Istoriei) Mai puţini sau mai mulţi dintre noi, ar fi poate capabili s-o ia de la început. Dar….ne-ar trebui o Ana ! Pe care s-o zidim în fundaţia unor  uzine semnificative!  Cred că ştiu cine este respectiva Ană: numele ei este politica !

( Material din cuprinsul revistei ”MECANICII 61”, #7/71, august 2012, http://www.mecanicii61.ro )

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu