joi, 28 martie 2013

DOR DE VIS

 

  Printre cărţile care s-au lansat cu prilejul Zilelor Caiete Silvane, din 2013, a fost şi cartea „Dor de vis” de Doina Ira-Tăutan, apărută la Editura Caiete Silvane, în acest an.
O cunosc pe autoarea cărţii şi mi-am putut da seama că este vorba de un roman  în care biografia scriitoarei se împleteşte cu ficţiunea.
 Cartea este scrisă cu sinceritate şi sensibilitate.  Dina, eroina principală a cărţii, este, în acelaşi timp, şi principala naratoare a ei. Ea umple cu amintirile ei  aproape întreg spaţiul cărţii. E vorba de întâmplări vesele şi triste, unele de-a dreptul traumatizante, cărora eroina le rezistă, rămânând întreagă la minte şi la suflet. Tot ce i se întâmplă analizează şi para analizează, cu inteligenţă şi cu pricepere, încât lumea gândurilor ei este la fel de bogată şi la fel de interesantă ca şi cea la vedere.  
Zdruncinată şi rănită de viaţă, rămasă la un momentan singură, când descurajată , când optimistă, luptându-se  continuu cu valurile vieţii, ajunge în cele din urmă la liman, la un liman fericit, pe care şi l-a dorit ea şi i-l vor dori, nu mă îndoiesc de asta, toţi cei care îi vor parcurge  ultimele pagini ale cărţii, învăluiţi de farmecul povestirii şi stăpâniţi de emoţie şi curiozitate.
O carte bună, o carte frumoasă, o carte pe care v-o recomand din toată inima.

 

Aspect de la lansarea cărţii. La pupitru, autoarea.
 

Un comentariu:

Doina Ira-Tăutan spunea...

Stimate domnule Artemiu Vanca,
mă bucur să constat în domnia-voastră un rafinat cititor şi un cunoscător exersat de literatură. Aţi surprins cu exactitate esenţa cărţii, pe care am scris-o direct pe coala monitorului, şi a conflictului - planurile referenţial şi auto-referenţial intersectându-se. Vă mulţumesc din suflet pentru această prezentare ca un elogiu!

Trimiteți un comentariu