duminică, 20 mai 2018

EXCURSIE ÎN CHINA (VI)



3.1 Templul Lingyin

Se mai numeşte Templul Izolarea Sufletelor, este în oraşul Hangzhou, al patrulea oraş vizitat, şi este cel mai mare şi vechi templu buddhist din China. El aparţine, de fapt, ramurii buddhiste Chan,  un amestec de buddhism şi confucianism.
A fost construit pe Muntele  Wulin,  unde, în anul 328 d.Hr., un călugăr indian a înfiinţat o mănăstire. Primii călugări au trăit şi s-au rugat în grote naturale şi artificiale săpate în acest munte, sub piscul Feliai Feng, în traducere „Vârful care a venit în zbor”. Se numeşte aşa deoarece acest pisc fiind identic cu unul din India, călugărul indian şi-a imaginat că el a zburat de acolo. Călugării din acea epocă, au sculptat în munte numeroase statui ale lui Buddha, care s-au păstrat până în zilele noastre. Templul construit ulterior de ei, a fost distrus şi reconstruit de 16 ori, în decursul anilor.
În timpul Revoluţiei Culturale, templul a scăpat de furia Gărzilor Roşii, graţie intervenţiei lui Ciu Enlai, prim-ministru din acea perioadă. În prezent, el este inclus atât în circuitul religios, în sensul că în el se slujeşte, cât şi în cel turistic.



Grotele şi sculpturile de la Feliai Feng. În toate este reprezentat un Buddha.  Îm buddhism există 27 de Budhha,  înaintea lui Buda Gautama, fondatorul buddhismului. El este ultimul. Fiecare are un alt al doilea nume pe care mi-e imposibil să le memorez. Se numeşte doar Buddha, fără al doilea nume, o persoană care a atins Iluminarea.  Statuile de aici şi din templu îl pot reprezenta pe Buddha Gautama la diferite vârste şi în diferite posturi, sau pe alţi Buddha.

Acesta este Buddhai sau Budhha cel Vesel.  A fost, la bază, călugăr budist chinez, care a trăit între anii 907-963 d.Hr.


Am cumpărat şase mici statuete cu Buddhai în diferite ipostaze. Vă redau una dintre ele. E simpatic,     nu-i aşa? Parcă îl şi aud cântând: Lume, lume, / Soro lume…..


Un alt Buddha sculptat în stâncă.

 


Una dintre clădirile (sălile) templului Lingyin, văzută printre copaci . Este înaltă şi are un acoperiş triplu. Templu este un adevărat complex cu trei astfel de clădiri, aşezate pe munte,  una în spatele celeilalte, şi cu câteva  laterale.


Interiorul Sălii Regilor Cereşti, din clădirea cu acelaşi nume. E înaltă de 36 metri şi are tavanul sprijinit de coloane groase, colorate. De el atârnă steaguri mari şi fâşii de pânză cu ciucuri, franjuri şi înscrisuri pe ele.

 Buddha Gautama aurit, cea mai mare statuie a lui Buddha şezând. Se află pe un altar în Sala Regilor Cereşti





Trei Regi Cereşti. Sunt patru: al estului, vestului, sudului şi nordului. Fiecare are 91 de fii ţi 8 generali. În mitologia chineză există 36 de ceruri.  În cel mai înalt stă Împăratul de Jad, conducătorul cerului şi zeitatea supremă în Taoism. Vede şi aude tot în univers şi se spune că a creat pe chinezi din lut galben. Aşa ni-l imaginăm şi noi pe Dumnezeu, la fel a creat şi El pe Adam şi Eva. Chinezii au şi o zeitate care s-a jertfit pentru mântuirea lor. La fel ca Isus Hristos. Ciudate asemănări! Din mitologia lor aflăm şi cum s-a creat Universul: Brahma, o zeitate foarte importantă a lor, a clocit ca o cloşcă un ou cosmic din care a eclozat întregul Univers.



Pe munte, deasupra Sălii Regilor Cereşti, despărţit de un coridor lung mărginit de pomi (bambuşi) se află Sala Marii Înţelepciuni, la fel de mare ca şi prima. În ea se află un Buddha pe tron (posibil Buddha Shakyamuni, numele religios al lui Buddha), flancat de două vestale.


 Unul dintre cei câţiva războinici de acest fel din Sala Marii Înţelepciuni.

În stânga coridorului care separă cele două săli se află Sala celor Cinci sute de Arhaţi (Arhat este o persoană care a atins Nirvana).  Sunt 500 de statui de bronz reprezentând 500 de persoane care nu seamănă una cu alta. Impresionant!



 Un Budha într-un altar, şi o parte din Arhaţi



 Alţi Arhaţi




Un alt altar, un alt Buddha (s-ar putea să fie tot Shakyamuni). Se spune că aceşti Buddha au fost sculptaţi în lemn de camfor. Pe aceste altare am văzut depuse ofrande sub formă de portocale şi mere, frumos aranjate în câte un vas. Am mai văzut persoane rugându-se în faţa lor. Am aflat că se roagă la cele Trei Nestemate: Buddha, Dharma (învăţăturile lui Buddha) şi Sangha (sfânta comunitate spirituală). N-am înţeles cum ajută fiecare dintre ele!





Încă o serie de Arhaţi

O zeitate feminină.  S-ar putea să fie Regina Tera (Mama Pământ) sau Bătrâna Doamnă Murg, care, înainte de încarnare, dă morţilor o licoare şi aceştia uită tot ce au trăit. Personajul cărţii lui Mo Yan, despre care v-am vorbit, se pare că nu a luat această licoare pentru că el îşi aminteşte tot ce a trăit în reîncarnările anterioare



Ultimii Arhaţi. Am ţinut să-i pozez pe toţi (aproape pe toţi) ca să fiţi impresionaţi ca şi mine de numărul şi varietatea fizionomiilor lor. 

 Călugăr buddhist de grad mare.





Călugăr buddhist de grad mai mic. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu