3. Rânca
Staţiunea Rânca este situată în Munţii Parâng, la 1600 metri altidudine, pe şoseaua transalpină Novaci-Sebeş, într-un cadru natural excepţional. Înainte de Revoluţia din 1989, staţiunea era alcătuită din doar câteva cabane şi o cazarmă mare pentru o unitate militară de vânători de munte. După Revoluţie, staţiunea a cunoscut o dezvoltare extraordinară, azi numărând sute de vile, pensiuni şi hoteluri şi câteva piste de ski, dotate cu tele-skiuri; unitatea militară a dispărut, iar cazarma a fost transformată înt-un complex de odihnă pentru militari.
Din păcate, dezvoltarea staţiunii s-a produs, în cea mai mare măsură, haotic. Se pare că n-a existat un plan de urbanism sau, poate, el a existat şi n-a fost respectat. Şi gospodărirea staţiunii lasă foarte mult de dorit. Ea este administrată de două localităţi: Novaci şi Baia de Fier; jumătate de una, jumătate de alta. Şi, ştiţi cum se întâmplă: copilul moşit de mai multe moaşe, are toate şansele să se nască mort. În cazul de faţă s-a născut cu malformaţii.
În drum spre staţiune. Şoseaua este impecabilă
Se vede staţiunea
O stradă din staţiune, mai ordonată.
Biserica din staţiune, în ziua de Sfântă Mărie Mică
Tameş-balmeş de vile 1.
Talmeş-balmeş de vile 2
Vilă în construcţie
Staţiunea este dominată de vârful Păpuşa.
4 comentarii:
Vârful este Păpuşa, nu Păuşa.
Mulţumesc, Alleks. A fost o greşală de redactare.
As incerca sa motivez densitatea constructiilor avand in vedere ca este o asezare montana la 1600m altitudine.
De acord,dar n-ar trebui sa construiasca fiecare acolo unde face rost de teren. Nu pe orice teren ar trebui aprobate constructii. Mi-e teama ca, pana la urma, se va construi o vila sau un hotel chiat pe varful Papusa!
Trimiteți un comentariu