6. Mănăstirea Horezu
Este o mănăstire de maici, situată la poalele Munţilor Căpăţânei, în judeţul Vâlcea, la 50 de kilometri de capitala judeţului, în satul Romanii de Jos, nu departe de oraşul Horezu.
A fost ctitorită de domnitorul Constantin Brâncoveanu (1688-1714), construită între anii 1690-1693. Mormântul gol al domnitorului se află în interiorul bisericii. Constantin Brâncoveanu şi patru copii ai săi au fost executaţi de turci pentru refuzul dea trece la religia islamică. Domnitorul a fost îngropat, ulterior, în biserica Sf. Gheorghe din Bucureşti.
Mănăstirea este o capodoperă a stilului arhitectonic brâncovenesc şi a fost, în secolul XVII, un important centru cultural şi religios românesc. Face parte din patrimoniul UNESCO.
Intrarea în curtea exterioară a mănăstirii
Spaţiu de cazare aflat în curtea exterioară a mănăstirii
Intrarea în curtea interioară a mănăstirii pe sub turnul clopotniţei, cu trei clopote de pe vremea lui Constantin Brâncoveanu.
Biserica mănăstirii
Chilii
Intrarea în trapeza mănăstirii
Pridvorul Bibliozecii lui Constantin Brâncoveanu
Biblioteca deţinea, pe vremea lui Constantin Brâncoveanu, 382 de cărţi şi 46 de manuscrise. Azi, ea numără 4000 de volume.
Biserica bolniţei, ctitorită de doamna Maria, soţia lui Constantin Brâncoveanu
3 comentarii:
Frumos articol ! M-a facut sa-mi fie dor de "la tara"!
Iertati-ma ca imi permit, ce se intampla cu fiul dvs ca nu mai publica de doua luni? Sper ca este sanatos si el si familia. Va doresc numai bine !
Şi Vlad şi familia lui sunt bine şi sănătoşi. O sa-l îndemn să scrie.
Va doresc numai bine şi vă mai aştept pe blogul meu.
Va multumesc pentru raspuns ! Voi reveni cu placere !
Trimiteți un comentariu