sâmbătă, 29 ianuarie 2022

URANUS - RECENZIE DE OZY JOEL

 

URANUS

Ozy Joel

Noua carte a colegului meu Mirel Vanca se adauga colectiei impresionante de carti scoase de el pana acum. Deci si un inginer poate sa scrie carti, care daca nu vor primi premiul Nobel,fac cinste scriitorului.

Toata cinstea inginerilor care se incumeta sa scrie.

Acum vreau sa ma refer la cartea recenta a lui Mirel, “URANUS”.

Numele cartii,  cartierul disparut URANUS imi vorbeste in mod personal si-mi rascolesc amintiri de neuitat.

La statia de tramvay Nita Stere coboram,traversam strada si pe partea stanga intram in strada Lazureanu(amintita in carte) unde la nr.23 locuia matusa mea. Vizitele mele erau mai dese in special iarna cand panta abrupta a strazii era un derdelus perfect.

Student fiind am facut cateva vizite la restaurantul Bumbesti din capatul strazii Lazureanu unde pe pereti retin desene ale lui Ion Popescu Gopo(vizitator al locului).

Stadionul Republicii din cartier il vizitam la fiecare campionat national de atletism si pe vremea aceia stiam recordurile nationale la diversele probe atletice( 110 m garduri Ion Opris 14.3 sec).

Cartieriul Uranus descris de autor (in persoana copilului de 14 ani  Cezar Muresan),prin amintiri romantate, ajung la inima cititorului si emotioneaza.

La 14 ani un tanar vede lucrurile fara influente exterioare, intr-un mod sincer.

Datorita documentatei minutioase ale autorului cartea devine un DOCUMENT ISTORIC pentru generatiile viitoare(care n-au trait evenimentele descrise).

Cititorul va afla ca acest cartier asezat pe dealul Arsenalului a fost un cartier linistit cu gradini ingrijite,cu locasuri istorice si culturale si a primit acest nume putin timp dupa Unirea Principatelor. Numele de Dealul Spirii este provenit de la familia grecului Spirea Kristoff unul din primii locuitori ai locului,fiind cel care a construit o biserica in varful dealului.

In 4.3.1977 Romania a fost lovita de un cutremur puternic cu multe pierderi de vieti omenesti si materiale. Ca urmare al acestui eveniment, organele de conducere au stabilit un plan de “Reconstructie,sistematizare si modernizare a Capitalei”.

Cartierul Uranus s-a aratat a fi d.p.d.v seismic un loc preferat pentu viitoarele planuri de sistematizare si de aici soarta cartierului si a imprejurimilor a fost pecetluita.

S-au demolat cu aceasta ocazie,nenumarate locuinte, biserici,manastiri,sinagogi si multe simboluri culturale ale Bucurestului. In carte se aminteste de demolarea:  Bisericii si Manastirii Mihai Voda(sec.16),Bisericiile: Spirea Veche,(sec.18,refacuta in 1911), Schitul Maicilor,Biserica Alba-Postavari, Izvorul Tamaduirii(sec.18),Manastirea Vacaresti(1716-1722), Sf.Vineri(1645), Olteni,Sf.Spiridon,Sf.Treime din Calea Dudesti,Bradu Stioica din Str. Bradului, Enei.

In carte se aminteste demolarea Arsenalul Militar(cladire multifunctionala),Spitalul Universitar Brancovenesc (sec.19),Teatrul Armatei,Stadionul Repubicii (1926), Sinagoga de pe str.Antim.

Cititorul afla din carte c-au fost case nationalizate, despre soarta CAP-urilor, despre perioada marilor lipsuri indurate de romani(1980), soarta a 50000 de oameni stramutati din Uranus,etc.

Cititorul va afla amanunte despre construirea Casei Poporului si multe aspecte legate de ea.

Cartea este scrisa intr-o limba placuta, usoara la citit si-l insoteste pe tanarul Cezar Muresan( care imprumuta multe elemente din viata autorului) pana la maturitate, cand priveste cu ochii deschisi la evenimentele traite.

Cartea este dupa cum am specificat déjà un DOCUMENT pentru generatiile viitoare si fiecare cititor va putea interpreta dupa intelegera lui evenimenele deosebite traite de populatia romana in perioada conducerii Romaniei de catre N.Ceausescu.

Raman plin de admiratie pentru imensa munca de documentare care a fost necesara scrierii acestei carti, selectionarea evenimentelor cruciale ale epocii si adunarea lor in aceasta carte de catre autor.

In ulimele zile am citit un mail-mesaj al Acad.Ioan Aurel Pop legat de problema predarii “Istoriei Romaniei” in scoli. Prea putine ore de Istorie si pregatire necorespunzatoare a profesorilor.In acest context citirea cartii URANUS poate fi o baza de informatie istorica suplimentara pentru tinerii care n-au trait perioada descrisa in carte.

Ii doresc autorului inca multi ani de preocupari literare,dupa activitatea inginereasca de succes depusa de-a-lungul anilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu