Jean Negulescu
În această vară, am vizitat Craiova şi am avut surpriza să văd, în paragină, cinematograful ce poartă numele lui Jean Negulescu, cu un anunţ de vânzare-închiriere deasupra intrării. Cinematograful se află în Piaţa Prefecturii, la parterul unui bloc vechi cu patru etaje. E dureros să afli că localul care poartă numele unui mare regizor de film, născut la Craiova, cu o carieră de succes la Hollywood, este abandonat şi este de vânzare. Dacă regizorul ar învia şi ar vedea asta, cred că ar muri pentru a doua oară.
Cinematograful Jean Negulescu
Pentru cei care nu ştiu cine a fost Jean Negulescu, o să spicuiesc câte ceva despre el din cartea „Jean Negulescu” a Manuelei Cernat, apărută în anul 2000, la Editura Alo din Bucureşti. Cartea mai e de vânzare la chioşcul de la intrarea în Grădina Botanică din Bucureşti.
Jean Negulescu s-a născut la 29 februarie 1900, într-o familie de negustori înstăriţi din Craiova, fiind unul din cei opt copii ai acestei familii, alintat Ianculeţ. A văzut primele filme la grădina de vară „Minerva” din localitate, unde mergea împreună cu familia. De atunci datează pasiunea lui pentru film. Era şi foarte talentat la desen, la numai doisprezece ani câştigând un concurs naţional.
În 1919, pleacă la Bucureşti, unde obţine o bursă la Academia de Belle Arte. Pentru a-l împiedeca să se căsătorească prematur, tatăl lui l-a trimis într-o călătorie în Italia şi Franţa. La Paris, a pictat în tovărăşia lui Brâncuşi, Picasso, Matisse şi s-a introdus în lumea cineaştilor.
În 1926, se hotărăşte să plece în America, fiind căsătorit cu o văduvă bogată din Chicago, care divorţează de el, după puţin timp, fiind geloasă pe succesul lui la sexul frumos. În America, la Washington, pictează, îşi face relaţii şi deschide o şcoală de iniţiere în desen, frecventată de soţii de miniştri şi diplomaţi. Tot acolo, în 1929, are prima expoziţie personală.
În 1930, ajunge în California, la Holywood, unde Greta Garbo îi pozează pentru o serie de portrete. În 1932, se aventurează în lumea filmului, fiind, pe rând, regizor tehnic, asistent de regie şi, în cele din urmă, regizor principal. Face filme cu mari staruri de cinema din vremea aceea, cum ar fi Hedy Lamarr (1944), Ida Lupino (1947), Richard Widmark (1948), Bette Davis (1951) şi în 1953 cu Marilyin Monroe, Lauren Bacall, Betty Gable, Wiliam Powel în filmul „Cum să te măriţi cu un milionar”. În 1955 a regizat filmul muzical coregrafic „Tăticul Picioare Lungi” cu Fred Astaire, Leslie Caron şi filmul „Vin ploile” cu Richard Burton şi Lana Turner, iar în 1957, „Băiat călare pe delfin”, Cu Alan Ladd, Sophia Loren şi alţii. În 1962, regizează filmul „Jessica” cu Angie Dickinson şi Maurice Chevalier, iar în 1970, ultimul său film (al 35-lea) „Salut şi la revedere!”).
La maturitate, a scris cartea „Drum printre stele”, fiind vorba de stelele cinematografiei.
În 1946, s-a căsătorit cu fotomodelul Dusty Anderson şi au înfiat două fetiţe.
A primit numeroase premii la festivaluri din Europa. În 1986 i s-a decernat, la Paris, înaltul Ordin de Comandor al Artelor şi Literelor. În anul 1990, „Uniunea Cineaştilor” din România, l-a primit pe distinsul nonagenar ca membru de onoare. Este prima reparaţie morală oferită regizorului, până atunci ignorat de oficialităţile române. După moartea regizorului, în România s-a înfiinţat "Fundaţia Jean Negulescu" şi s-a dat numele lui cinematografului din Craiova. Ar fi cazul ca şi un bust al lui să fie instalat pe Aleea Celibrităţilor din Parcul Teatrului Naţional din oraşul natal.
Nu poate veni la Bucureşti fiind operat de hernie, deşi, în 1992, este admis ca Membru de Onoare al Academiei Române.
În final, citez din cartea Manuelei Cernat: „ Pe 20 iulie 1993, senin şi pe deplin împăcat cu sine, cu lumea şi cu destinul său miraculos, Jean Negulescu, ultimul mohican al unei generaţii fără seamăn, îşi începea adevăratul şi eternul drum printre stele. Plecat din România, îşi croise o viaţă pe gustul său şi a murit fericit.”
Ana Vanca
Afişul la filmul "Cum să te măriţi cu un milionar"
Jean Negulescu cu Marilyn Monroe
Afişul la "Tăticul Picioare Lungi"
Leslie Caron, portret desenat de Jean Negulescu
3 comentarii:
Bravo Anisoara ! col ha cavod , Mirel .
kety , dela Jerusalem
ma repet : Bravo ,Anisoara ! Col ha cavod , Mirel!!
Multumim Kety.
Trimiteți un comentariu