Amos Oz este scriitor israelian, născut în anul 1939 la Ierusalim, autor a peste 30 de cărţi de literatură, traduse în 40 de limbi, printre care , opt din ele, şi în limba română.
Declaraţiile de mai jos au fost făcute cu prilejul vizitei la Bucureşti a scritoruului, în cursul săptămânii trecute.
- Aproape toată literatura reprezintă o privire în trecut.
- Romanele mele sunt metapolitice, nu politice. Romanele mele nu ţin partea nimănui.
- Dacă e să vorbim despre un mesaj al cărţilor mele, acesta ar fi: priveşte-i pe ceilalţi şi te vei privi pe tine. Dar acesta este mesajul universal al întregii literaturi, nu numai al literaturii mele.
- Bârfa şi literatura sunt verişoare, chiar dacă nu se salută în plină stradă.....Ambele au aceeaşi sursă: nevoia de a şti ce se întâmplă cu ceilalţi, de a le cunoaşte secretele.
- În romanele pe care le scriu nu sunt altceva decât o muscă pe peretele unei familii.
- În Israel, oamenii citesc pentru a se enerva şi pentru a avea ceva cu care să nu fie de acord.
- Nu putem forţa pe oameni să citească, putem doar să-i atragem. Poţi aduce calul la apă, dar nu-l poţi obliga să bea.
- Recunosc că nu sunt profund influenţat de critici, pentru că ei nu pot să mă înveţe cum să spun o poveste. Pot doar să-mi arate ce nu le place în una din poveştile mele.
- În istoria scrisului meu sunt mai multe avorturi decât naşteri. Când nu sunt perfect mulţumit de ce am scris, nu public.
- Te chinui câte două ore doar pentru a plasa un cuvânt în locul potrivit şi nimeni nu va observa. Vor observa doar dacă e pus în locul greşit, aşa că eu mă chinui să nu fiu observat.
- Sfatul meu pentru orice scriitor: scrie despre propriul tău sat, despre ce ştii mai bine, nu te uita pe ce loc eşti în top.
- S-ar putea să existe un alt scriitor mai bun decât tine, s-ar putea să fie oameni care să-ţi spună că ar fi mai bine să alegi alt subiect ca să devii internaţional. Nu-i asculta. Singurul lucru de care trebuie să ţii cont e ce vrei să faci tu în momentul acela.
- Cartea este cel mai bun prieten al nostru.Să spunem că este trei noaptea şi nu putem dormi. Dacă chemăm o carte de pe raftul bibliotecii, ea va veni să ni se alăture necondiţionat. Nu va spune niciodată că o doare capul; şi nici nu va întreba de ce avem nevoie de ea la ora asta.
- Se întâmplă când citim că adaptam punctul de vedere al altcuiva la propria noastră existenţă.
- Curajul de al critica pe Dumnezeu, de al chema să-şi justifice acţiunile reprezintă punctul central al civilizaţiei evreieşti.
Un comentariu:
Mirel , Amos Oz s-a nascut la Jerusalem
Trimiteți un comentariu