duminică, 10 iulie 2011

MUZEUL ŢĂRII SILVANIEI

Acest muzeu nu există încă. L-am văzut, în formă de proiect, la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti, în cadrul expoziţiei „Muzeele din România între clasic şi modern sau ipoteza unei renaşteri culturale”. Autorul lui este dr. Emanoil Pripan, cercetător la Muzeul de Istorie şi Artă din Zalău.
Proiectul este realizat în jurul Cetăţii  (Castelului) Bathory, din centrul oraşului Şimleu, cetate cercetată de eroii cărţii mele, „Secretul comorii”. Aş fi încântat ca proiectul să se realizeze. Protecţia a ceea ce a mai rămas din cetate este în curs şi se desfăşoară sub auspiciile Fundaţiei Ştefan Bathory, înfiinţată de UDMR
Redau câte poze ale rămăşiţelor castelului, făcute de mine:



Poarta de intrare în cetate


Bastion


Rămăşiţe ale zidului de incintă
În Transilvania există 139 de castele, în diferite stadii de conservare, majoritatea aparţinând , în trecut, unor nobili unguri. Ce rezervă grozavă pentru turismul autohton! Dacă nu pot fi toate reabilitate, transformate total sau parţial în muzee şi introduse în circuitul turistic, conservarea celor în curs de degradare este obligatorie. N-are importanţă că ele au aparţinut unor unguri. Ele sunt pe teritoriul României şi fac parte din istoria locuitorilor Transilvaniei , indiferent că sun români sau unguri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu