Titlul acestei postări mi-a fost inspirat de manifestarea „Sălăjeni la ei acasă”, eveniment care a avut loc în iunie anul acesta şi despre care, la timpul respectiv, am scris pe blog. Dacă sălăjenii şi-au invitat „oamenii de seamă”, încă în viaţă, la o sărbătoare de suflet, oltenii şi-au imortalizat oamenii lor de seamă, plecaţi în lumea cealaltă, montându-le fiecăruia câte un bust pe o alee a parcului din prejma Teatrului Naţional "Marin Sorescu" din Craiova. Am văzut, recent, această alee şi am pozat busturile.
Am trăit aproape 30 de ani în Oltenia şi am faţă de olteni o profundă simpatie, iar faţă de oamenii lor de seamă, în acelaşi timp oameni de seamă ai neamului românesc, o adâncă veneraţie. Acesta este motivul pentru care voi posta pe blog, în mai multe episoade, imagini ale busturilor însoţite de câteva date biografice şi bibliografice.
Mai întâi, o imagine a teatrului:
Urmează o imagine părţii din dreapta a aleii, cu busturile postate pe ea:
Şi acum busturile de pe această parte a aleii:
Marin Sorescu (1936-1996) – s-a născut in satul Bulzeşti, judeţul Dolj. A fost poet, dramaturg, prozator, eseist şi traducător. Volume de versuri: „ Singuri printre poeţi”, „Tuşiţi”, „Suflete bune la toate”, „La lilieci” etc.. Dramaturgie: „Iona”, „Paraclisierul”, „Matca”, „A treia ţeapă”, „Vărul meu Shakespeare”. Proză: „Trei dinţi din faţă”.
Tudor Arghezi (1880- 1967) - s-a născut în Bucureşti , dar are rădăcini oltene . A fost poet şi prozator. Volume de versuri:: „Cuvinte potrivite”, „Flori de mucegai”, „Cartea cu jucării”, „Versuri” etc. Proză: „Cimitirul Buna-Vestire” (roman), „Bilete de papagal”, „Pagini din trecut” etc.
Traian Demetrescu (1866-1896) – s-a născut la Craiova. A fost poet, epigon al lui M.Eminescu. Are un bust şi in Cişmigiu. Poezii: „Simfonie de toamnă”, „Corbii”. „Acelaşi farmec”, „Trec orele..” etc.
Gogu Constantinescu ( 1881-1965) – s-a născut la Craiova. A fost inginer şi om de ştiinţă. A descoperit sonicitatea şi este autorul a numeroase invenţii.
Theodor Aman (1831-1891) – s-a născut la Câmpulung Muscel, dar şi-a petrecut copilăria la Craiova. A fost pictor vestit, mai ales pentru marile tablouri cu temă istorică pictate: „Cea din urmă noapte a lui Mihai Viteazul”, „Vlad Ţepeş şi turcii”, „Izgonirea turcilor de la Călugăreni”, „Tudor Vladimirescu” , "Hora Unirii la Craiova" etc.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu