Nămăieşti este satul aflat la 7 km de Câmpulung Muscel, în care s-a însurat George Topârceanu şi în care se află o mănăstire de maici, cu dublul hram al Intrării Maicii Domnului în Biserică şi al Izvorului Tămăduirii, nu se ştie exact cât de veche, atestată documentar la 1543, printr-un document al domnitorului Mircea Ciobanu.
Clădirea mănăstirii încorporează o grotă unde, demult, trei ciobani au găsit o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Se spune despre această icoană că a fost pictată de însuşi Sfântul Apostol Luca şi adusă în ţară de Sfântul Apostol Andrei, creştinătorul românilor.
Icoana Maicii Domnului cu pruncul, a fost înrămată în argint la 1778, litografiată în 1871 de Maior Popa Zoglu şi restaurată, în 2004, fiind îmbrăcată în aur şi bătută cu pietre preţioase, prin binecuvântarea Prea Sfinţitului Calinic,episcop al Argeşului şi Muscelului.
Biserica mănăstirii
Chilii şi clopotniţa
Icoana făcătoare de minuni
În vizită la mănăstire
George Topârceanu a dedicat mănăstirii următoarele versuri:
„Răsar de prin chilii,
călugăriţe negre, fantome solitare,
cu haine lungi, cernite, purtând, în mâini, făclii.
Biserica înaltă începe să răsune;
curg note tânguitoare în liniştea adâncă
şi, lin plutind în noapte, cântări de rugăciune,
se-ntorc şi se repetă lovite-n zid de stâncă....”
2 comentarii:
Când aţi fost la mănăstire, primăvara sau toamna? Sunt poze din amândouă anotimpurile! Foarte frumos. Topârceanu e cel care a scris şi 'Minunile Sfântului Sisoie' :))
Am fost luna trecută.Poza cu chiliile şi clopotniţa am luat-o de pe Internet.
Trimiteți un comentariu