CASELE MEMORIALE LIVIU ŞI FANNY REBREANU - ION MINULESCU ŞI CLAUDIA MILLIAN
Ploaia care a căzut ieri in Bucureşti ne-a împiedecat să mergem , azi, la Runcu. Aşa se face că am vizitat casele memoriale Rebreanu şi Minulescu situate în două apartamente vecine dintr-un bloc de pe bulevardul Gh. Marinescu nr.19, vizavi de Palatul Cotroceni.
Apartamentul în care este amenajată casa memorială dedicată lui Liviu Rebreanu şi soţiei acestuia, Fanny Rebreanu, a aparţinut, de fapt, fiicei acestora, Puia Rebreanu. În el, însă, există o sumedenie de obiecte care amintesc sau i-au aparţinut lui Liviu Rebreanu, inclusiv biroul şi biblioteca acestuia. În afara de asta, este de presupus că scriitorul a fost în repetate rânduri oaspete în acest apartament
În muzeu se pot vedea o sumedenie de cărţi şi, în primul rând, cărţile scrise de el apărute în numeroase ediţii în ţară şi în străinătate. Se poate vedea colecţia completă, în franceză, a romanelor lui Honore de Balzac, făcând parte din ciclul „Comedia umană”, de unde deduc că scriitorul şi-a luat ca model pe marele scriitor francez. Pereţii sunt ticsiţi de tablouri semnate de pictori cum sunt Camil Ressu, Jean Steriady, Paul Constantinescu, Nicolae Dărăscu etc. Pe mobilierul Bidermeyer sau Sekelly-Retty, pot fi văzute sculpturi de Constantin Baraschi şi Miliţa Petraşcu. Este impresionantă şi colecţia de icoane ardeleneşti şi ceramică ardelenească.
Fany şi Liviu Rebreanu
Una din camerele apartamentului găzduieşte Colecţia Pillat, amintind de poetul Ion Pillat, de
memorialistul Nicolae Pillat, de romancierul şi criticul Dinu Pillat şi de pictoriţa Maria Pillat-Brateş.
Casa memorială a soţilor Ion Minulescu- Claudia Millian este amenajată într-un apartament cu cinci camere (faţă de patru al lui Liviu Rebreanu) şi este o adevărată pinacotecă, poetul fiind un pasionat colecţionar de tablouri. Pereţii sunt înţesaţi cu lucrări de I.Iser, Al.Steadi, Palady, Dărăscu, Margareta Sterian, Magdalena Rădulescu, Alex. Ciucurencu, CamilRessu. Unele tablouri sunt semnate de Claudia Millian. La fel ca în apartamentul Rebrenilor, nu lipsesc icoanele si ceramica. În mod special mi-a atras atenţia biroul şi cărţile poetului.
Ion Minulescu
Sunt emoţionat de câte ori pătrund în mediile în care au trăit personalităţi de seamă ale neamului nostru şi, mai ales, atunci când este vorba de scriitori sau poeţi. Faptul că încerc, cu umilele mele posibilităţi, să scriu şi eu, se datorează şi fascinaţiei pe care au exercitat-o asupra mea, de-a lungul anilor, operele şi vieţile scriitorilor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu